torsdag 29 oktober 2009

Uteritter


På sista tiden har det varit så dåligt väder så jag har inte blivit arbetad något nämnvärt. Men den här veckan har både matte och Tin-Tin ledigt så vi har varit ute i skogen tillsammans med Tin-Tin och min kompis Sessan. Vi har börjat ganska lugnt i skritt men sen när vi ska trava har Sessan och jag busat ordentligt, ja jag har till och med galopperat några gånger, och då har jag fått ordentligt med beröm av matte så jag undrar om det är något hon verkligen vill att jag ska göra. Jag blir lite förvirrad när det gäller galoppen nämligen. Innan när jag sprang med vagn efter mig så var det Fy! Fy! Fy! att galoppera, men nu hos min nya ägare får jag beröm om jag galopperar några steg. Fast om matte blir glad så försöker jag ju, men det är så svårt att förstå när jag ska trav och när jag ska galoppera. Fast det är nog något som vi kommer träna ganska mycket på från och med nästa vecka. För om jag har förstått Tin-Tin rätt så ska vi åka till ridhuset ett par gånger i veckan och träna där under vinter halvåret. troligen kommer vi även träna för Cajsa en hel del också. Så jag ska nog lyckas lösa svaret på gåtan om galoppen.

måndag 5 oktober 2009

Barbacka


Idag när matte skulle rida mig glömde hon sadeln!
Fast hon sa att det var planerat och att hon skulle passa på att träna sin balans när vi ändå bara skulle skritta lite på asfalten.
Och visst, det funkar ju.
Vi skrittade närmare 2 km innan vi vände och gick hem igen.
Vi hade sällskap av min pojkvänn Rocky Star. Det var Tin-tin som hade honom fast hon gick brevid istället för att sitta på hans rygg.
Det blev en lugn, avslapnande och trevlig tur strax innan skymningen.

Tävlat!



I helgen var matte och jag iväg och tävlade i Clear Round hoppning i Korsberga igen.

Det började med att matte red fram mig jättefint och man såg verkligen att träningen för Cajsa Lindqwist på Larsåsa-gård verkligen gjort nytta. Matte fick mig att söka mig framåt-nedåt, trots att det fanns så mycket spännande att titta på. Framhoppningen gick bra och vi hoppade fint.

Så blev det dags för vår första runda på 40 cm, och nu kom nervositeten fram. Matte blev försiktig och slutade driva mig framåt mot hindren. Tyvärr fick vi ett nedslag på första hindret. Det var bakbommen på en oxer som så retfullt trillade ner.
Men jag gick i mycket finare form än förra tävlingen i alla fall, så vi har gjort framsteg trots allt.

På framhoppningnen till nästa klass på 50 cm brövade matte att ha ett litet kort hoppspö i handen. Och nu gick det mycket bättre. Vi tog ett par riktigt fina skutt för att fortfarande vara på "G" inför nästa runda.

Nu gick det mycket bättre.
Matte drev på och fick upp ett lite bättre tempo och vi kom runt banan felfritt. Naturligtvis fick vi en fin rosett att ta med oss hem. Den sattes i mitt träns få alla kunde se hur duktig jag varit.
Fast jag tycker inte riktigt om att ha den där. Så det är tur att matte tar med sig den in och hänger upp på sin vägg sedan. Men den måste ju sitta medan jag och matte blir fotograferade innan vi kliver in i transporten och styr mot hemmets lugna vrå.

fredag 25 september 2009

Uppdatering



Oj oj oj Så länge det var sen Tin-Tin skrev i min blogg! Visst det har varit mycket och det finns ju bara 24 timmar på ett dygn. Men det har ju hänt så mycket som jag måste berätta om!

Matte Emelie har tränat och utbildat mig efter bästa förmåga under sommaren. Vi har jobbat för Tin-Tin med både markarbete och hoppning. Och framstegen har gått stadigt framåt.

Ja till och med så pass framåt att vi faktiskt har varit iväg och gjort vår första tävling!
Det var i Korsberga, strax utanför Vetlanda, som vi startade på en Clear Round tävling i hoppning. Visst vi hoppade inte några höga höjder (40 cm och 50 cm) men det är tävlingsrutinen vi är ute efter att få. Hur gick det då?
Hur bra som helst! Vi red felfritt och fick rosett på båda höjderna! Förutom att det var några i publiken som korade mig till den finaste hästen. Eftersom jag är nästan svart.

Vi har även inlett min och mattes träning för instruktör. Vi har varit och tränat för Cajsa Lindqwist på Larsåsa-gård. Cajsa tycker att jag är söt och trevlig! Hon tror att jag kommer bli en jättetrevlig ridhäst och få lika fina rörelser som en welsh! Oj! Så stolt både matte och Tin-tin blev av att höra det! Tin-Tin kommer att uppdatera betydligt bättre än tidigare när vi varit och tränat, det har hon lovat.
När vi var iväg igår och tränade så jobbade vi med mycket med att ridas i form på volt och så började vi jobba med framdelsvändningarna. I början var det lite knepigt att förstå men jag tror att jag fick grepp om det efter ett tag. Mot slutet hoppade vi en liten studsserie för att träna in min teknik och mattes balans. Usch! Det var lite läskigt, och jag fegade ordentligt på hindren. Jag måste bli mer framåt sas det. Som avslutning hoppade vi lite på en oxer.
Både matte, Tin-Tin, Cajsa och jag var nöjda efter och en ny träning bokades in om en vecka.

måndag 13 juli 2009

Aktiv vila

Idag tog matte och jag det lugnt.
Vi tog en stilla promend upp till kyrkbyn tillsammans med Tin-Tin och Rocky.
Snacka om att man var stolt mär man gick brevid en så läcker kille! Hi hi.
Jag som är van vid maskiner och sånt sen travbanan brydde mig inte om bilar
eller mopeder, men Rocky som är lite känslig av sig hopade ner i diket när
mattes bror kom med sin moppe. Larvigt!

När vi kom hem till stallet och min vän Princes kletade Tin-Tin in mig i
tjärsalva mot alla hemska knott och mygg. matte plockade härligt saftigt
klövergräs som vi fick mumsa på i våra boxar innan vi åter igen gick ut i
hagen.


glitter-graphics.com

lördag 11 juli 2009

Longering

I dag var det longering som stod på programmet.

Som vanligt började vi med att Emelie själv gick runt i paddocken med Lina för att värma

upp henne innan jag tog över arbetet. När det så var dax att börja jobba, började jag

med att låta Lina jogga runt några varv helt fritt i trav. När så Lina kändes uppvärd bad

jag henne om galoppfattning, vilket hon så gärna gjorde. Hon var så frammåt idag att

hon även passade på att busa lite i galoppen. Några glädjande bocksprång var hon bara

tvungen att göra. Så när hon var riktigt ordentligt varm i kroppen fick hon pusta ut i lite

skritt innan jag hämtade halsförlängaren och spännde in henne så att hon skulle arbeta

i en någorlunda rätt form. Lina börjar mer och mer acceptera inspänningen och arbetar

på fint efter den utbildning hon har. Snart kan jag nog flytta halsförlängaren från

buken till de nedersta ringarna på longergjordens sidor, så hon får en inspänning

som liknar mer tygeltagen. Men jag väntar lite till innan jag gör det. Lina är en så

härlig häst att arbeta med. Ju mer man berömmer henne desto mer tar hon i och

verkligen försöker att göra rätt, även om hon inte riktigt förstår vad jag eller

Emelie menar. Visst är det underbart med en häst som är så sammarbetsvillig,

men det är samtidigt svårt när man bara vill hålla på hur länge som helst. Det

gäller ju att sluta i rätt tid så motivationen hålls vid liv.

torsdag 2 juli 2009

Markarbete i skritt och trav

För någon dag sedan tränade matte och jag markarbete på stora gräsbanan.
Det gick hur bra som helst. Att det inte har skrivits något inlägg om det förens
nu är att Tin-Tin inte har mått så bra. Enklast är att Tin-Tin lägger upp två
filmklipp från träningen som helt enkelt får tala för sig självt.

I den här första filmen visas vårt huvudsakliga skrittarbete den dagen.
Jag är lite irriterad över alla flugor som flyger runt om kring mitt huvud,
det är därför som jag slår så mycket med mitt huvud.



Och här i den andra filmen visas det huvudsakliga travarbetet.
Jag söker mig inte lika lätt framåt-nedåt i traven, men vad kan man begära
efter så kort utbildning som jag har? Det kommer med tiden säger Tin-tin.

Den som vill får gärna lämna lite konstruktiv kritik till mig och matte.

lördag 27 juni 2009

Löshoppning

Tin-Tin har löshoppat mig. Det tycker jag är kul. Det är så härligt att springa näst intill fritt på ridbanan, bara longerlinan mellan mig och Tin-Tin. Hon hade satt upp två hinder den här gången med ca 7 m mellan varandra. Precis lagom med ett galoppsprång innan nästa hinder.

Jag fick in ett perfekt flyt och avståndet mellan hindren passade mig perfetkt. Jag fick flera fina språng från båda hållen så Tin-Tin höjde från enkla kryss hinder till vanliga rättuppstående. Kan tänka mig att det blev ca 70 cm högt. Även på den här höjden stämde det hur bra som helst, och Tin-tin berömde mig jätte mycket. Hon sa att jag verkligen kommer att bli en fin hopphäst för min matte. Nästa gång ska jag kanske få prova att hoppa något som kallas för oxer. Jag har aldrig gjort det innan men det ska tydligen vara en hindertyp som är längre än de jag har hoppat innan. Det ska bli spännande.

När jag kom tillbaka till stallet och matte plckade av mig benskydden och kapsonen och jag fått mitt svett-täcke på ryggen. Satte sig matte hos mig i min box. Så mysigt det är att bara vara nära varandra.

fredag 26 juni 2009

Markarbete

Matte och jag tränade markarbete på stora ridbanan. Ujj! Så bra det gick!
Både för matte och mig, så vilan vi haft har tydligen gjort nytta.
Tin-Tin säger att jag börjar gå i ganska bra form i skritt nu, bara matte är noga och tänker på hur hon rider. Visst jag orkar inte gå i form hela tiden, men när jag gör det så är det riktigt bra.

I trav har jag fortfarande lite svårt att "bära mig" men det är tydligen ingen fara utan det kommer med tiden när jag har fått bättre muskler bland annat.

När vi hade jobbat klart så lekte vi "Följa John" med mattes bror Joel. Jag fick fria tyglar och så styrde matte mig med sin vikt och skänkel. Och jag var så kelsjuk så jag följde så glatt efter Joel. Det var kul!

torsdag 25 juni 2009

Dags att börja arbeta igen.

Efter att jaag och mna kompisar Sessan och Rocky har haft lite vila var det så dags att börja jobba igen. Tin-Tin valde att jobba oss sent på kvällen eftersom det har varit så varmt mitt på dagen nu de senaste dagarna. Men frågan är om det inte hade varit bättre trots allt. För nu kom alla mygg och knott i stället. De kröp i mina ögon och öron och över hela Tin-Tin så i morgon hoppas jag att vi arbetar lite tidigare.

Hur som helst så longerade Tin-Tin oss i enbart kapson för att vi skulle få skaka loss lite efter våra viloveckor. Hon tycker inte att vi ska behöva arbeta i form första dagen. Och tur var väll det för jag hade lite svårt att slappna av och koncentrera mig på Tin-tin. Mina tankar vandrade ofta till läckre Rocky istället. Men Tin-Tin tyckte det var okej första dagen, men vill ha mer nästa gång. Så det gäller att jag skärper mig i morgon.

tisdag 16 juni 2009

Skrittarbete och nytt bete

Matte red mig på den stora ridbanan och jobbade med lösgörande voltarbete. Jag var ganska orolig av mig. Det var ju första gången som jag var så långt bort från snygge Rocky. Tänk om han försvinner för mig! Sen får jag ju så mycket energi av allt grönt friskt gräs vi äter nu.
Hur som helst var matte lugn och arbetade mig i skritt på olika volter, så till slut slappnade jag av och lyssnade på henne. Jag började söka mig framåt och nedåt på tygeln som jag tydligen ska när man blir riden och inte hålla huvudet högt som i travet. Ibland tappade jag bakbensaktiviteten och då drev matte på mig utan att släppa efter nämnvärt på tygel och då sa Tintin att jag trampade under mig jättefint. Jag förstår inte riktigt vad hon menar men något bra är det i alla fall. Jag antar att jag kommer på det med tiden. Jobbigt var det i alla fall för mina ryggmuskler, men Tintin säger att det blir bättre när jag får nya fina muskler i ryggen. Men det kommer ta tid att bygga upp dem. Vi avslutade arbetet med att rida lite slalom runt några koner. Sånt tycker jag är kul! När man får göra något helt nytt som man inte gjort förrut. Innan vi gick in i stallet hoppade matte av mig och gick sista biten brevid mig. Det är så härligt mysigt när vi går så brevid varandra och pratar. Kärleken mellan oss bara flödar.

Så när vi fick gå ut i hagen igen, följde matte och Tintin med oss till ett nytt bete som ingen häst varit innan, med massor av friskt härligt gräs utan några parasiter. Tintin säger att det finns så mycket gräs så vi kommer inte klara av att äta upp allt innan vintern! Utan hon ska spara hälften till nästa år. Då ska vi tydligen inte gå där vi är nu. På så vis behålls betet helt parasitfritt säger hon. Det är ju helt underbart!

söndag 14 juni 2009

Dags att börja arbeta igen.


I och med att Rocky har kommit ner till oss på Stall Ryd så har jag fått vila ett par veckor för att jag och Sessan ska bli kompisar med honom och att vi ska bli betäckta förstås. Fast vi vet inte om det har blivit något än, men det märks. Tintin ska göra något test i höst på oss säger hon.

Hur som helst så var det så dags att åter börja arbeta igen. Matte red mig i lilla paddocken och tränade på skrittarbetet. Det gick faktiskt hur bra som helst. Jag sökte mig framåt och nedåt på tygeln. Och matte lyckades ganska bra att ställa mig rätt i hörnen och på volterna. Jag fick så mycket beröm både av matte och Tintin, och då känns det som att jag lättar lite från marken, så glad blir jag. Jag älskar att jobba och tycker det är riktigt kul att få lära mig något nytt. Fast ibland förstår jag inte vad jag ska göra. Som idag, då matte bad mig att gå åt sidan samtidigt som hon bromsade upp mig och hon hade sitt inre ben längre bak än vanligt. Skänkelvikning sa de att det hette. Jag förstår inte alls vad det är jag ska göra. Men både matte och Tintin säger att jag kommer att lära mig det snart. Ska bli spännande och kul.

Hejsan!


Lina Alfhem heter jag och jag är en nyligen omskolad ridtravare, dvs jag är en travare som har blivit ridhäst. Här kommer jag genom min matte och hennes mamma berätta hur det går för mig med min utbildning. Min matte heter Emelie och hennes mamma som tränar oss heter Martina, men kallas Tintin. Matte Emelie har planer på att jag ska bli en hopphäst och börja tävla på lokal nivå. Det ska bli kul tycker jag men först måste jag lära mig ordentligt.
Sen ska jag förhoppningsvis själv få bli mamma nästa år. Jag och min kompis Prinses har besök av en skitläcker hingst i vår hage just nu. Rocky Star heter han. Han har samma matte som Sessan, nämligen min mattes mamma, dvs Tintin.